Καρκίνος παχέος εντέρου:
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα & έξι τρόποι να προστατευτείτε
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που θεραπεύεται, αρκεί να
διαγνωστεί εγκαίρως. Στην περίπτωση αυτή, η επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου ξεπερνά το 90%.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό.
Παράγοντες κινδύνου
- Η μεγάλη
ηλικία.
- Το θετικό
οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο και πολύποδες στο παχύ έντερο.
- Η διατροφή
φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη και τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.
- Η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
- Ο σακχαρώδης
διαβήτης.
- Το κάπνισμα
και το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.
- Οι
φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
- Ορισμένες
κληρονομικές διαταραχές που επηρεάζουν το παχύ έντερο.
Σημεία & συμπτώματα
Κατά τα πρώιμα
στάδια της νόσου είναι δυνατή η απουσία ενοχλήσεων ή συμπτωμάτων.
Πιθανές εκδηλώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν
τα ακόλουθα:
- Μια αλλαγή
στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας ή ακόμα μια
αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων που εμμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες
- Αιμορραγία
από τον πρωκτό ή παρουσία αίματος στα κόπρανα, που μπορεί όμως να οφείλεται και
σε άλλες αιτίες.
- Εμμένουσα
δυσφορία στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι οι κράμπες, τα φουσκώματα (τεινεσμός)
και το αίσθημα πόνου.
- Πόνος στην
κοιλιακή χώρα που συνοδεύεται από εντερική κινητικότητα.
- Αίσθηση
ατελούς κένωσης του εντέρου.
- Αδυναμία ή κόπωση.
- Ανεξήγητη
απώλεια βάρους.
Στρατηγικές πρόληψης που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής
1. Αναζητήστε ιατρική
βοήθεια όταν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημεία που υποδηλώνουν πιθανή
ύπαρξη καρκίνου στο παχύ έντερο, όπως αίμα στα κόπρανα ή εμμένουσα αλλαγή στις
συνήθειες του εντέρου.
2. Τρώτε άφθονα
φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως γιατί περιέχουν βιταμίνες,
ιχνοστοιχεία, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που ασκούν αντικαρκινική δράση.
3. Περιορίστε
τα λίπη, κυρίως τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης, όπως είναι το
κόκκινο κρέας, το γάλα, το τυρί, τα παγωτά.
4. Φροντίστε η
διατροφή σας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφών, έτσι ώστε να αυξήσετε
τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνετε.
5. Περιορίστε
την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τις
γυναίκες και τρία ποτά για τους άνδρες και διακόψτε το κάπνισμα.
6. Παραμείνετε
δραστήριος/α σωματικά, τουλάχιστον 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
και διατηρήστε φυσιολογικό βάρος σώματος.
Πηγή:
Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας»
Colon cancer
Colon cancer is cancer of the large
intestine (colon), which is the final part of your digestive tract. Most cases
of colon cancer begin as small, noncancerous (benign) clumps of cells called
adenomatous polyps. Over time some of these polyps can become colon cancers.
Polyps may be small and produce few,
if any, symptoms. For this reason, doctors recommend regular screening tests to
help prevent colon cancer by identifying and removing polyps before they turn
into
cancer.
Symptoms
Signs and symptoms of colon cancer
include:
- A change in your bowel habits, including diarrhea or constipation or a change in the consistency of your stool, that lasts longer than four weeks
- Rectal bleeding or blood in your stool
- Persistent abdominal discomfort, such as cramps, gas or pain
- A feeling that your bowel doesn't empty completely
- Weakness or fatigue
- Unexplained weight loss
Many people with colon cancer
experience no symptoms in the early stages of the disease. When symptoms
appear, they'll likely vary, depending on the cancer's size and location in
your large intestine.
Causes
In most cases, it's not clear what
causes colon cancer. Doctors know that colon cancer occurs when healthy cells
in the colon develop errors in their genetic blueprint, the DNA.
Inherited
gene mutations that increase the risk of colon cancer
Association
between diet and increased colon cancer risk
Studies of large groups of people
have shown an association between a typical Western diet and an increased risk
of colon cancer. A typical Western diet is high in fat and low in fiber.
Factors that may increase your risk
of colon cancer include:
- Older age.
- African-American race.
- A personal history of colorectal cancer or polyps.
- Inflammatory intestinal conditions.
- Inherited syndromes that increase colon cancer risk.
- Family history of colon cancer.
- Low-fiber, high-fat diet.
- A sedentary lifestyle.
- Diabetes.
- Obesity.
- Smoking.
- Alcohol.
- Radiation therapy for cancer.
Prevention
Get
screened for colon cancer
People with an average risk of colon
cancer can consider screening beginning at age 50.
Make
lifestyle changes to reduce your risk
You can take steps to reduce your
risk of colon cancer by making changes in your everyday life. Take steps to:
- Eat a variety of fruits, vegetables and whole grains.
- Drink alcohol in moderation, if at all.
- Stop smoking.
- Exercise most days of the week.
- Maintain a healthy weight.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου