Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

STOP CANCER. YOU CAN ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ !



STOP CANCER

Ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της νόσου. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 3,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ευρώπη, από τις οποίες το 13,5% αφορά το μαστό, το 12.9% το παχύ έντερο και το 12.1% τον πνεύμονα. Επιπλέον στοιχεία αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων αγγίζει τα 1,7 εκατομμύρια κάθε έτος, με πρώτη αιτία θανάτου τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση και την αποφυγή ορισμένων ειδών καρκίνου. Ο έγκαιρος
προσυμπτωματικόςέλεγχος είναι μία διαδικασία κρίσιμης σημασίας. Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν τη ζωή τους επειδή η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι περίπου το 50% των καρκίνων οφείλεται σε συνήθειες και τρόπος ζωής, περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφή, κλπ. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου περιλαμβάνει δέκα οδηγίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, που πρέπει να υιοθετήσουμε για την αποφυγή ορισμένων τύπων καρκίνου και γενικότερα για τη βελτίωση της υγείας μας.
1.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου που μπορούμε να μειώσουμε. Καλό είναι να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα.
2.
Φυσιολογικό σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και καρκίνου του ενδομητρίου. Επίσης, σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
3.
Σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και συστήνονται τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα.
4.
Ισορροπημένη διατροφή: Προσθέστε ποικιλία λαχανικών και φρούτων στη διατροφή σας, καταναλώνοντας τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες ημερησίως.
5.
Περιορισμός αλκοόλ: Η ημερήσια κατανάλωση δύο αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.
6.
Προστασία από τον ήλιο: Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου.  Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και προστατεύστε ιδιαίτερα τα παιδιά.
7.
Καρκινογόνες ουσίες: Οι χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Εφαρμόστε αυστηρά τις επίσημες κρατικές οδηγίες για την αποφυγή τους και την προστασία από ακτινοβολίες.
8.
Σημάδια στο σώμα: Επισκεφθείτε ένα δερματολόγο αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα, μία πληγή που δεν επουλώνεται, μία ελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα. Απευθυνθείτε σε γιατρό σε περίπτωση μη φυσιολογικής αιμορραγίας, σε συμπτώματα που δεν υποχωρούν, σε ανεξήγητη απώλεια βάρους, κλπ.
9. 
Τακτικές εξετάσεις: Οι έλεγχοι (Pap test,μαστογραφία, Hemoccult test, κολονοσκόπηση, κλπ), συστήνονται για την ανίχνευση του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και την παρεμπόδιση ανάπτυξής του.
10.
Ασφαλές σεξ: Το επισφαλές σεξ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη λοίμωξη HPV, ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που έχει συνδεθεί με την καρκινογένεση του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πέους και άλλων μορφών καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...