Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΥΡΕΤΟΣ

 ΠΥΡΕΤΟΣ  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο πυρετός κυρίως και ο πόνος είναι τα συμπτώματα που συνήθως ανησυχούν τους γονείς ή και μερικές φορές τους πανικοβάλλουν !
Ας δούμε λοιπόν τι είναι το καθένα από αυτά , πότε ανησυχούμε και πως τα αντιμετωπίζουμε.
Ο Πυρετός είναι φυσιολογική και ωφέλιμη βιολογική αντίδραση του οργανισμού που ελέγχεται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και θεωρείται με επιστημονικά δεδομένα ότι έχει προστατευτικό ρόλο. Στις περιπτώσεις υπερπυρεξίας ο οργανισμός κινητοποιεί τα λεγόμενα φυσικά αντιπυρετικά (π.χ. κορτικοειδή ).
Ο Πόνος είναι μια  μοναδική και  δυσάρεστη εμπειρία και περιλαμβάνει πολλούς αισθητικούς και συγκινησιακούς παράγοντες.
Παθολογική θεωρείται η θερμοκρασία πάνω από 37.8 C, που λαμβάνεται από το στόμα ,37,5 C στην μασχάλη και 38 C στο ορθό.
Ο πυρετός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και όταν δεν υποδεικνύει κάποιο σοβαρό νόσημα δεν είναι επικίνδυνος. Η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου αλλά αντίθετα ο χαμηλός και μέτριος πυρετός φαίνεται να έχει θετική συμβολή στην έκβαση της λοίμωξης .Η βλαπτική επίδραση του πυρετού στην εγκεφαλική λειτουργία είναι μύθος και η μείωση της θερμοκρασίας του ασθενούς στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση της κακουχίας που συνοδεύει τον πυρετό.
Το ύψος του πυρετού και η συχνότητα του δεν καθορίζουν από μόνα τους την βαρύτητα της νόσου αλλά και άλλες παράμετροι λαμβάνονται υπ’όψιν όπως η γενική κατάσταση του παιδιού , η ενυδάτωση , η ταχυκαρδία κλπ.
Η αντιμετώπιση του πυρετού φαίνεται ότι δεν αναστέλλει την έκλυση των πυρετικών σπασμών.
Η προληπτική χορήγηση αντιπυρετικών πριν τον εμβολιασμό δεν φαίνεται να είναι δραστική και μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Για την αντιμετώπιση του πυρετού χρησιμοποιούνται κυρίως η παρακεταμόλη ( πχ Calpol ) και η ιβουπροφαίνη ( πχ Nurofen ). Η παρακεταμόλη έχει μέγιστη δράση σε 2 ώρες , η ιβουπροφαίνη σε 3 ώρες και η διάρκεια δράσης είναι 4-6 ώρες για την παρακεταμόλη και 6-8 ώρες για την ιβουπροφαίνη. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην δράση τους αν και η ιβουπροφαίνη έχει ισχυρότερη αντιπυρετική αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Γενικά όπως φάνηκε από μελέτες η χορήγηση των δύο φαρμάκων είναι εξίσου αποδοτική και ασφαλής όταν χορηγούνται σε θεραπευτικές δόσεις. 

Πηγές : Κολ. Ελ. Παιδ. ,AAP κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...