Microwave cooking and nutrition
Microwave cooking may be quick and easy – but are microwaves safe for your food?
Are microwaves bad for your health? Almost every American home has a microwave oven. The convenience they offer is undeniable. But despite the widespread use of microwave ovens and their excellent safety record, some people have lingering doubts that cooking food with microwaves somehow makes food less healthy by zapping the nutrients out of food. Does cooking with microwaves do that? Is microwave food healthy?How microwave cooking works
Understanding how microwave ovens work can help clarify the answer to these common questions. Microwave ovens cook food using waves of energy that are similar to radio waves but shorter. These waves are remarkably selective, primarily affecting water and other molecules that are electrically asymmetrical — one end positively charged and the other negatively charged. Microwaves cause these molecules to vibrate and quickly build up thermal (heat) energy.Are microwaves safe for cooking your food?
Some nutrients break down when they're exposed to heat, whether it is from a microwave or a regular oven. Vitamin C is perhaps the clearest example. But because microwave cooking times are shorter, cooking with a microwave does a better job of preserving vitamin C and other nutrients that break down when heated.As far as vegetables go, cooking them in water robs them of some of their nutritional value because the nutrients leach out into the cooking water. For example, boiled broccoli loses glucosinolate, the sulfur-containing compound that may give the vegetable its cancer-fighting properties (as well as the taste that many find distinctive and some find disgusting). Is steaming vegetables — even microwave steaming — better? In some respects, yes. For example, steamed broccoli holds on to more glucosinolate than boiled or fried broccoli.
Are microwaves bad for your health?
The cooking method that best retains nutrients is one that cooks quickly, heats food for the shortest amount of time, and uses as little liquid as possible. Microwaving meets those criteria. Using the microwave with a small amount of water essentially steams food from the inside out. That keeps in more vitamins and minerals than almost any other cooking method and shows microwave food can indeed be healthy.But let's not get too lost in the details. Vegetables, pretty much any way you prepare them, are good for you, and most of us don't eat enough of them. And is the microwave oven good or bad? The microwave is a marvel of engineering, a miracle of convenience — and sometimes nutritionally advantageous to boot.
Updated: August 22, 2018
Φούρνος μικροκυμάτων : Είναι επικίνδυνος για την υγεία;
Ο φούρνος μικροκυμάτων (ΦΜ) είναι μια συσκευή που
επιτρέπει με γρήγορο και εύκολο τρόπο το μαγείρεμα και το ζέσταμα φαγητών.
Τα φαγητά που ψήνονται στο ΦΜ είναι εξ ίσου θρεπτικά όπως τα φαγητά που ετοιμάζονται με άλλους τρόπους.
Μάλιστα ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι τα φαγητά που ετοιμάζονται σε ΦΜ διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που ετοιμάζονται με βρασμό.
Όμως επειδή τα φαγητά στο ΦΜ ψήνονται ή ζεσταίνονται με μικροκύματα που ανήκουν στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, έχουν δημιουργηθεί πολλοί φόβοι σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τους ΦΜ ή και που καταναλώνουν φαγητά ή ροφήματα που ετοιμάστηκαν με τη βοήθεια των ΦΜ.
Τα μικροκύματα απορροφώνται από όλα τα αντικείμενα που περιέχουν νερό. Διαπερνούν το γυαλί και το πλαστικό ενώ αντανακλώνται από ορισμένα μέταλλα.Όλα τα φαγητά και οι τροφές περιέχουν μόρια νερού σε διάφορες συγκεντρώσεις ανεξάρτητα από το πόσο ξηρά φαίνονται. Τα μικροκύματα αναταράσσουν τα μόρια του νερού με αποτέλεσμα να δημιουργείται θερμότητα που ψήνει ή ζεσταίνει τα φαγητά, τις τροφές, τα ροφήματα.
Ας δούμε αρχικά τους κυριότερους φόβους και λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους ΦΜ:
- Η χημική σύσταση των φαγητών: Οι ΦΜ δεν αλλοιώνουν τη χημική
σύσταση των φαγητών. Δεν δημιουργούνται δηλητηριώδεις ή άλλες
επικίνδυνες ενώσεις από την ενέργεια των μικροκυμάτων. Οι μόνες
αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι αυτές που δημιουργούνται όταν ψήνουμε
κάτι γρήγορα
- Η ακτινοβολία: Όταν τρωμε φαγητά που ετοιμάσθηκαν σε ΦΜ δεν
υποβαλλόμαστε σε οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολία. Μόλις διακόψουμε τη
λειτουργία του ΦΜ, δεν υπάρχουν πλέον μικροκύματα ούτε στο φούρνο ούτε
στο φαγητό
- Η ραδιενέργεια: Η ενέργεια των μικροκυμάτων δεν είναι ραδιενέργεια.
Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκθεσης σε ραδιενέργεια από το ΦΜ ή
από το φαγητό που ετοιμάσθηκε σε ΦΜ
- Ο καρκίνος: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το κατά πόσο ο ΦΜ ή τα φαγητά που ετοιμάζονται σε αυτόν, προκαλούν καρκίνο. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συσχετίζουν ή να υποστηρίζουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων ή ο ΦΜ προκαλούν κάποια μορφή καρκίνου .
Αναμφίβολα οι ΦΜ έχουν διαδοθεί πάρα πολύ και σήμερα αποτελούν σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κουζίνας.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που βοήθησαν στην πλατειά εξάπλωση των συσκευών αυτών:
- Ταχύτητα: Οι ΦΜ ψήνουν ή ζεσταίνουν πολύ πιο γρήγορα από τους
άλλους τρόπους. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι ένα πλεονέκτημα
- Οικονομία: Είναι ένας πιο φτηνός τρόπος μαγειρέματος διότι υπάρχει
εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ΦΜ ενεργούν ευθέως στις τροφές και δεν
χρειάζεται να ζεστάνουν λάδι, νερό ή αέρα για να ψήσουν ή να ζεστάνουν
κάτι
- Διατήρηση θρεπτικών συστατικών: Οι βιταμίνες και τα άλλα
θρεπτικά συστατικά παραμένουν μέσα στα φαγητά. Επιπρόσθετα η οξείδωση
είναι μειωμένη με αποτέλεσμα οι βιταμίνες να διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο
να καταστραφούν. Τα φαγητά που ψήνονται με γρήγορη άνοδο της
θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με
φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα
- Μικρόβια: Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες από 50 C έως 600 C. Οι ΦΜ επιτρέπουν το ξεπάγωμα, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των φαγητών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν δίνεται χρόνος στα μικρόβια να αναπτυχθούν
Οι κυριότεροι κίνδυνοι των ΦΜ είναι οι ακόλουθοι:
1. Ανομοιόμορφος τρόπος ψησίματος του φαγητού και κίνδυνος από μικρόβια
Τα φαγητά που ψήνονται σε ΦΜ δεν ζεσταίνονται με ομοιόμορφο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μέσα σε αυτά, περιοχές που είναι κρύες και άλλες που είναι ζεστές. Βακτηρίδια και άλλοι μικροοργανισμοί είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στις κρύες περιοχές.
Για το λόγο αυτό προτού αρχίσουμε το ψήσιμο μιας κατεψυγμένης τροφής πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως. Όταν κόβουμε σε μικρά ίσα κομμάτια κάτι που θέλουμε να ετοιμάσουμε στο ΦΜ τότε το ψήσιμο είναι πιο ομοιόμορφο και μειώνεται ο κίνδυνος κρύων περιοχών με ανάπτυξη μικροβίων.
Το ανακάτεμα του φαγητού κατά την προετοιμασία του στο ΦΜ βοηθά σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Για φαγητά που δεν μπορούν να ανακατευτούν πρέπει να αφήνονται για μερικά λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από την έξοδο τους από το ΦΜ, για να κατανεμηθεί με ομοιόμορφο τρόπο η θερμότητα.
Χρησιμοποιείτε ξέβαθα και στρογγυλά μαγειρικά σκεύη ειδικά για ΦΜ παρά βαθιά και τετράγωνα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια καλύτερη κατανομή της θερμότητας που παράγεται από τα μικροκύματα.
Επίσης αποφεύγετε να ψήνετε παραγεμιστά φαγητά στο ΦΜ, όπως για παράδειγμα γεμιστή γαλοπούλα, διότι δεν είναι σίγουρο ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του γεμίσματος θα φθάσει στο σημείο που πρέπει για να σκοτώσει τα επιβλαβή μικρόβια.
Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλαστικό καπάκι ή να καλύπτετε το σκεύος με πλαστικό φιλμ χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε επαφή με το φαγητό.
Ο ΦΜ δεν είναι κατάλληλος για αποστείρωση μαγειρικών σκευών ή για το μπιμπερό των παιδιών.
2. Τα εγκαύματα |
Για παράδειγμα μπορεί να δαγκώσουμε κάτι που εξωτερικά έχει μια θερμοκρασία που μπορούμε να ανεχτούμε ενώ εσωτερικά είναι δυνατόν να είναι υπερβολικά ζεστό. Επίσης μετακινώντας ένα πλαστικό κάλυμμα από ένα δοχείο που ζεστάθηκε σε ΦΜ μπορεί να πάθουμε έγκαυμα από ατμούς που διαφεύγουν την ώρα που μετακινούμε το κάλυμμα.
Για τους λόγους αυτούς δεν συστήνεται το ζέσταμα του μπιμπερού των παιδιών σε ΦΜ. Ενώ εξωτερικά μπορεί η θερμοκρασία να φαίνεται ικανοποιητική, το γάλα πιθανόν να είναι επικίνδυνα ζεστό.
Σε περίπτωση που γίνεται χρήση κάποιου καινούργιου μαγειρικού σκεύους για πρώτη φορά στο ΦΜ είναι προτιμότερο η μετακίνηση του να γίνει φορώντας γάντια. Αυτό προστατεύει από εγκαύματα διότι πιθανόν ο χρήστης, αρχικά να μη γνωρίζει πόσο ζεσταίνεται το νέο σκεύος στο ΦΜ.
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνται στο ΦΜ πρέπει να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα πλαστικά σκεύη όπως επίσης και τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη πρέπει να είναι ειδικά για τους ΦΜ. Οι κατασκευαστές των αντικειμένων αυτών πρέπει να δηλώνουν κατά πόσο τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για χρήση στο ΦΜ.
Η κάλυψη φαγητών με πλαστικό φιλμ μέσα στο ΦΜ πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει στον ατμό να φεύγει. Η κάλυψη πρέπει να είναι χαλαρή και όταν το πλαστικό φιλμ μετακινείται να γίνεται μακριά από το πρόσωπο και το άνοιγμα σε αντίθετη κατεύθυνση από μέρη του σώματος. Έτσι αν διαφύγει καυτός καπνός δεν θα προκαλέσει εγκαύματα.
Επίσης τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα φαγητά.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε φαγητά που έχουν διάφορα στρώματα. Ενώ τα εξωτερικά στρώματα μπορούν να έχουν μια θερμοκρασία που μπορούμε να ανεχτούμε, τα εσωτερικά στρώματα πιθανόν να είναι υπερβολικά ζεστά και να μας προκαλέσουν έγκαυμα όταν αρχίσουμε να τρωμε.
Χρειάζεται πάντοτε προσοχή όταν ζεσταίνουμε υγρά ή άλλα τρόφιμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά και μόλις τα πάρουμε να καούμε. Είναι καλύτερα να ζεσταίνουμε τα φαγητά στο ΦΜ για όσο χρόνο συστήνεται από τον κατασκευαστή.
Τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να ψήνονται στο ΦΜ. Ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του αυγού.
Τα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη όταν χρησιμοποιούν το ΦΜ. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους να ετοιμάζουν κάτι στο ΦΜ. Ακόμη καλύτερα και ανάλογα με την ηλικία τους, είναι προτιμότερο να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τη συσκευή αυτή.
3. Διαρροές της ακτινοβολίας |
Οι διαρροές από φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις που η πόρτα του ΦΜ έχει κάποια βλάβη ή δεν κλείνει καλά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαρροές που παρατηρούνται στους ΦΜ δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.
Συνήθως οι βλάβες αυτού του τύπου φαίνονται. Εάν παρατηρήσετε ότι η πόρτα του ΦΜ δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του ΦΜ.
Επίσης ο ΦΜ πρέπει να καθαρίζεται καλά για μη μένουν καμένα υπολείμματα φαγητών στο εσωτερικό ή στην πόρτα του. Δεν πρέπει ο ΦΜ να λειτουργεί ενώ είναι άδειος.
Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ζητείστε από τον προμηθευτή σας ή άλλους ειδικούς τεχνίτες να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχουν διαρροές ή όχι από το δικό σας ΦΜ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ΦΜ είναι μια χρήσιμη συσκευή και ασφαλής εάν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο.
Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή με τις οδηγίες σωστής χρήσης πρέπει να το συμβουλευόμαστε για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα. Τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ο ΦΜ μπορεί να μας προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην καθημερινή μας ζωή.
Microwaving food in plastic: Dangerous or not?
Let's cover the original misinformation first: The earliest missives warned that microwaved plastic releases cancer-causing chemicals called dioxins into food. The problem with that warning is that plastics don't contain dioxins. They are created when garbage, plastics, metals, wood, and other materials are burned. As long as you don't burn your food in a microwave, you aren't exposing yourself to dioxins.
Migrating chemicals
There's no single substance called "plastic." That term covers many materials made from an array of organic and inorganic compounds. Substances are often added to plastic to help shape or stabilize it. Two of these plasticizers are- bisphenol-A (BPA), added to make clear, hard plastic
- phthalates, added to make plastic soft and flexible
When food is wrapped in plastic or placed in a plastic container and microwaved, BPA and phthalates may leak into the food. Any migration is likely to be greater with fatty foods such as meats and cheeses than with other foods.
The FDA long ago recognized the potential for small amounts of plasticizers to migrate into food. So it closely regulates plastic containers and materials that come into contact with food. The FDA requires manufacturers to test these containers using tests that meet FDA standards and specifications. It then reviews test data before approving a container for microwave use.
Some of these tests measure the migration of chemicals at temperatures that the container or wrap is likely to encounter during ordinary use. For microwave approval, the agency estimates the ratio of plastic surface area to food, how long the container is likely to be in the microwave, how often a person is likely to eat from the container, and how hot the food can be expected to get during microwaving. The scientists also measure the chemicals that leach into food and the extent to which they migrate in different kinds of foods. The maximum allowable amount is 100–1,000 times less per pound of body weight than the amount shown to harm laboratory animals over a lifetime of use. Only containers that pass this test can display a microwave-safe icon, the words "microwave safe," or words to the effect that they're approved for use in microwave ovens.
What about containers without a microwave-safe label? They aren't necessarily unsafe; the FDA simply hasn't determined whether it is or not.
Is Styrofoam microwave safe?
Contrary to popular belief, some Styrofoam and other polystyrene containers can safely be used in the microwave. Just follow the same rule you follow for using other plastic containers in the microwave: Check the label.The bottom line
Here are some things to keep in mind when using the microwave:- If you're concerned about plastic wraps or containers in the microwave, transfer food to glass or ceramic containers labeled for use in microwave ovens.
- Don't let plastic wrap touch food during microwaving because it may melt. Wax paper, kitchen parchment paper, white paper towels, or a domed container that fits over a plate or bowl are better alternatives.
- Most takeout containers, water bottles, and plastic tubs or jars made to hold margarine, yogurt, whipped topping, and foods such as cream cheese, mayonnaise, and mustard are not microwave-safe.
- Microwavable takeout dinner trays are formulated for one-time use only and will say so on the package.
- Old, scratched, or cracked containers, or those that have been microwaved many times, may leach out more plasticizers.
- Don't microwave plastic storage bags or plastic bags from the grocery store.
- Before microwaving food, be sure to vent the container: leave the lid ajar, or lift the edge of the cover.
SOURCES : Harvard Medical School .,medlook, etc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου