Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

PEDIABRIEF

Βακτηρίδιο ''ασπιδα '' απέναντι στις νεοπλασίες πάνω στο δέρμαΕπιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πάνω στο δέρμα για πρώτη φορά βακτήρια που δρουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για ένα στέλεχος του σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας (Staphylococcus epidermidis).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γκάλο, πρόεδρο του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω μικροοργανισμός παράγει μια χημική ουσία (6-ΗΑΡ) που σκοτώνει τους όγκους του δέρματος, που αποτελούν από τις συχνότερες νεοπλασίες.
Τα πειραματόζωα (ποντίκια) που εκτέθηκαν σε ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν πολλούς δερματικούς όγκους, όχι όμως όσα είχαν στο δέρμα τους τα συγκεκριμένα βακτήρια που παράγουν αυτή την ουσία. Η 6-ΗΑΡ είναι ένα μόριο που εμποδίζει τη δημιουργία DNA και έτσι «φρενάρει» την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
«Εντοπίσαμε ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου, κοινού στο υγιές ανθρώπινο δέρμα, που έχει μια επιλεκτική ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη μερικών καρκίνων. Αυτό το μοναδικό στέλεχος των δερματικών βακτηρίων παράγει μια χημική ουσία που καταστρέφει αρκετά είδη καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν φαίνεται να είναι τοξική για τα φυσιολογικά κύτταρα» δήλωσε ο Γκάλο.
Τα πειραματόζωα στα οποία έγινε ενδοφλέβια χορήγηση της ουσίας 6-ΗΑΡ κάθε 48 ώρες για διάστημα δύο εβδομάδων, δεν εμφάνισαν τοξικές παρενέργειες, ενώ σε όσα είχαν μελάνωμα στο δέρμα τους, το μέγεθος των όγκων τους συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 50%.
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί πώς παράγεται η ουσία 6-ΗΑΡ, κατά πόσο είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου και εάν η απώλειά της αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Όπως είπαν οι ερευνητές, η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ακόμη και από τον καρκίνο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εικονική πραγματικότητα ερεύνησαν πώς καταχωρεί τις μνήμες ο εγκέφαλος

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις «βύθισαν» ένα γκρουπ εθελοντών σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκεντρώνει και οργανώνει τις μνήμες και στη συνέχεια, παρακολούθησε τη δραστηριότητα στον ιππόκαμπό τους.
Oι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία fMRI για να παρατηρήσουν τη δραστηριότητα αυτή, ενώ οι συμμετέχοντες ανακαλούσαν τις αναμνήσεις τους από την εμπειρία. Μέσω του πειράματος, οι ερευνητές απέδειξαν ότι διαφορετικά τμήματα του ιππόκαμπου ενεργοποιούνται ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους μνήμης.
Στην εμπειρία VR, οι συμμετέχοντες «πήγαν» σε διαφορετικά σπίτια που είχαν διαφορετικά αντικείμενα και προσπάθησαν να τα απομνημονεύσουν σε δύο χωριστά πλαίσια, ποιο βίντεο και ποιο σπίτι. Αυτή η άσκηση εντοπίζει τόσο την επεισοδιακή (βίντεο) όσο και τη χωρική (οικιακή) μνήμη καθώς αυτές ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του ιππόκαμπου.

Αυτή η μελέτη επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν μια περιοχή του ιππόκαμπου που συμμετέχει στην ανάκληση κοινών πληροφοριών (όπως τα εικονικά αντικείμενα που ήταν στο βίντεο) και μια άλλη ξεχωριστή περιοχή που συνδέεται με τις αναμνήσεις διαφορών σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, ο ιππόκαμπος συνδέεται με τις επεισοδιακές μνήμες που συνδέουν το χρόνο και τον χώρο, γεγονός που αναιρεί την υπάρχουσα θεωρία ότι ο ιππόκαμπος κωδικοποιεί κυρίως τις χωρικές αναμνήσεις.
ΠΗΓΗ: Futurism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...