Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

How to ease Motion Sickness - Πως προλαμβάνεται η Ναυτία λόγω Κίνησης

 

Το ταξίδι με αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή καράβι μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά σας ζαλάδα , εμετό κλπ . Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε ώστε να σταματήσετε την ΄΄ασθένεια των κινήσεων΄΄  (motion ή car sickness ) προτού καν ξεκινήσει ή ακόμα να την καταπολεμήσετε ίσως για πάντα;

Η ασθένεια των κινήσεων «
motion sickness» είναι συνηθισμένη στα παιδιά και μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη. Παρουσιάζεται σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κίνηση, όπως το ταξίδι με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή το καράβι, και μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα παιδιά παίζουν ή όταν βρίσκονται έξω. Βασικά η ασθένεια των κινήσεων  οφείλεται στην  «σύγκρουση» ανάμεσα στην όραση και την ακοή σε σχέση με την κίνηση με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα με επακόλουθο να προκαλείται ναυτία.

Τα κύρια συμπτώματα της είναι αίσθημα ζάλης, ναυτία, ερυγές, αυξημένη εφίδρωση, αίσθημα θερμότητας, σιελόρροια και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας. Η κατάσταση αυτή είναι σπάνια στα παιδιά κάτω των δύο ετών. Εμφανίζεται συχνότερα στα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά η κορύφωση της συχνότητας της παρατηρείται στην ηλικία των δώδεκα ετών και στη συνέχεια η συχνότητά της μειώνεται στην ενήλικο ζωή.

Μέτρα Πρόληψης


1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιτάζει μπροστά σε ένα μακρινό σημείο έξω από το αυτοκίνητο και μην το αφήσετε να ασχολείται με δραστηριότητες όπως διάβασμα ή ηλεκτρονικά παιχνίδια  που κάνουν τα μάτια του παιδιού να είναι συγκεντρωμένα μέσα στο αυτοκίνητο. Για τα μικρά παιδιά που είναι σε κάθισμα αυτοκινήτου η θέση του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε το παιδί να μπορεί να βλέπει έξω.

2. Διατηρείτε καθαρό τον αέρα του αυτοκινήτου και κρατήστε εκτός οχήματος οτιδήποτε έχει έντονη μυρωδιά.
3. Να αποφεύγονται οι απότομες  κινήσεις του κεφαλιού τους.
4. Αν αρχίσει να ιδρώνει ή αισθάνεται ζαλάδα, ανανεώστε τον αέρα στο αυτοκίνητο, ανοίγοντας ένα παράθυρο.
5. Η οδήγηση πρέπει να γίνεται με σταθερή ταχύτητα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Οδηγείτε ομαλά.
6. Κάντε συχνές στάσεις στη διαδρομή σας και κατεβάστε το παιδί σας από το αυτοκίνητο για να αναπνεύσει καθαρό αέρα.
7. Αποφύγετε πριν το ταξίδι τα λιπαρά γεύματα και στην περίπτωση που τα παιδί αρχίσει να αισθάνεται ναυτία καλό θα ήταν να του δώσετε να μασά ένα παξιμάδι. Το άδειο στομάχι δεν είναι το καλύτερο για την καταπολέμηση της ναυτίας.
8. Αν μπορείτε να ταξιδεύετε νύχτα και, αν όχι, τοποθετήστε γυαλιά ηλίου με σκουρόχρωμους φακούς στο παιδί σας.
9. Να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή να τα τοποθετείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του οχήματος σε ανακλινόμενη θέση με κλειστά μάτια.
10. Γενικά να θυμάστε ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορση για τα πρόδρομα σημεία όπως αδιαθεσία, ζάλη και όταν το παιδί φαίνεται χλωμό και ιδρωμένο.

Αυτά τα μικρά
tips μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ασθένεια των κινήσεων και να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα απολαύσει ένα ήρεμο ταξίδι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής ή προληπτικής θεραπείας.

VIDEO ON HOW TO HELP YOUR CHILD TO AVOID MOTION SICKNESS

Motion sickness





Motion sickness is feeling sick when you travel by car, boat, plane or train. There are things you can do to prevent it or relieve the symptoms.
 
My child gets sick in the car quite often. How can we keep this from happening?
Motion sickness occurs when the brain receives conflicting signals from the motion-sensing parts of the body: the inner ears, the eyes, and nerves in the extremities. Under usual circumstances, all three areas respond to any motion. When the signals they receive and send are inconsistent—for example, if you watch rapid motion on a movie screen, your eyes sense the motion, but your inner ear and joints do not—the brain receives conflicting signals and activates a response that can make you sick. The same thing can happen when a child is sitting so low in the backseat of a car that she cannot see outside. Her inner ear senses the motion, but her eyes and joints do not.

Signs and symptoms

Motion sickness usually starts with a vague feeling of stomach upset (queasiness), a cold sweat, fatigue, and loss of appetite. This usually progresses to vomiting. A young child may not be able to describe queasiness, but will demonstrate it by becoming pale and restless, yawning, and crying. Later she will lose interest in food (even her favorite ones), and even vomit. This response can be affected by previous car trips that made her sick, but it usually improves over time.

How you can ease motion sickness yourself

Do

  • minimise motion – sit in the front of a car or in the middle of a boat
  • look straight ahead at a fixed point, such as the horizon
  • breathe fresh air if possible – for example, by opening a car window
  • close your eyes and breathe slowly while focusing on your breathing
  • distract children by talking, listening to music or singing songs
  • break up long journeys to get some fresh air, drink water or take a walk
  • try ginger, which you can take as a tablet, biscuit or tea

Don't

  • read, watch films or use electronic devices
  • look at moving objects, such as passing cars or rolling waves
  • eat heavy meals, spicy foods or drink alcohol shortly before or during travel
  • go on fairground rides if they make you feel unwell
You can buy medication from pharmacies to prevent motion sickness, including:
  • tablets – dissolvable tablets are available for children
  • patches – can be used by adults and children over 10
  • acupressure bands – these don't work for everyone
  •  


SOURCES : NHS , AAP, MAYO CLINIC, medblog etc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...