Κανόνες υγιεινής στηνκουζίνα!
§
Πρώτο και
πιο σημαντικό, το πλύσιμο των χεριών! Πάντα να πλένεις τα χέρια σου σχολαστικά
πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προετοιμασία φαγητού. Προτίμησε να μην τα πλένεις
στο νεροχύτη όπου υπάρχουν πιάτα και άλλα σκεύη φαγητού.
§
Μην
αμελείς το σχολαστικό πλύσιμο, κάτω από τρεχούμενο νερό, των φρούτων και
λαχανικών που θα χρησιμοποιήσεις, ακόμα κι αν έχεις σκοπό να αφαιρέσεις τη
φλούδα τους.
§
Θυμήσου
ότι δεν πρέπει να καταψύχουμε ξανά τρόφιμα που ήταν στην κατάψυξη και
αποψύχθηκαν.
§
Μην
ξεχνάς πολλή ώρα εκτός ψυγείου ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως το ωμό κρέας, το
κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, το γιαούρτι κ.ά.
§
Έχε υπόψη
ότι όταν αφήνουμε φαγητό εκτός ψυγείου, προσέχουμε να μην είναι εντελώς
εκτεθειμένο (δηλ. χωρίς καπάκι, αλουμινόχαρτο κ.λπ.).
§
Απόφυγε
να φτερνιστείς ή να βήξεις πάνω από το φαγητό. Επίσης, αν θες να δοκιμάσεις το
φαγητό κατά τη διάρκεια της παρασκευής, να χρησιμοποιείς κάθε φορά που κάνεις
δοκιμή ένα καθαρό κουτάλι/πιρούνι.
§
Αν
-είπαμε αν!- τύχει να χυθεί κάτι στο πάτωμα ή στον πάγκο της κουζίνας την ώρα
που μαγειρεύεις, προτίμησε να το καθαρίσεις άμεσα για να αποφύγεις τη
δημιουργία εστίας μικροβίων, αλλά και για να μην γλιστρήσεις!
§
Μην
ξεχνάς να ελέγχεις πάντα την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα που χρησιμοποιείς,
την κατάσταση της συσκευασίας και την εμφάνισή τους.
§
Και το
πιο βαρετό για το τέλος… Θυμήσου να αφήσεις την κουζίνα καθαρή, όπως τη βρήκες
(ή ακόμα κι αν δεν τη βρήκες)!
ΠΗΓΗ : EYZHN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου