Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
H λέξη «συγγενής» σημαίνει ότι υπάρχει κατά τη γέννηση. Ο όρος «συγγενής καρδιοπάθεια» σημαίνει, δηλαδή, ότι όταν γεννιέται ένα παιδί υπάρχει ήδη μια πάθηση της καρδιάς. Αυτή η πάθηση είναι ένα ελάττωμα, μια ανωμαλία – δεν είναι μια νόσος, μια αρρώστια με τη συνηθισμένη έννοια. Θα ήταν, λοιπόν, πιο ακριβές να μιλάμε για «συγγενές καρδιακό ελάττωμα» (congenital heart defect), αλλά στα ελληνικά έχει καθιερωθεί ό όρος «συγγενής καρδιοπάθεια». Ένα καρδιακό ελάττωμα, μια συγγενής καρδιοπάθεια, δημιουργείται όταν η καρδιά ή τα αγγεία του αίματος κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά πριν από τη γέννηση.
Αν το παιδί σας γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια σήμερα, οι πιθανότητες είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί και ότι θα ακολουθήσει μια φυσιολογική ζωή ενηλίκου. Η πρόσφατη πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία (με εγχείρηση ή με καρδιακό καθετηριασμό) μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διορθώνουμε τις περισσότερες συγγενείς καρδιοπάθειες, ακόμα και εκείνες που κάποτε εθεωρούντο να έχουν πολύ κακή εξέλιξη, χωρίς ελπίδα. Καθώς η διάγνωση και η θεραπεία συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προχωρούν, οι επιστήμονες θα αναπτύξουν θεραπείες και για άλλους τύπους συγγενούς καρδιοπάθειας.


Τουλάχιστον εννέα (9) από κάθε 1000 βρέφη που γεννιούνται σε ένα έτος έχουν συγγενή καρδιοπάθεια. Αυτό αποτελεί σχεδόν το ένα τοις εκατό των ζώντων νεογέννητων παιδιών. Μερικές φορές η καρδιοπάθεια είναι τόσο ήπια ώστε δεν υπάρχουν εξωτερικές εκδηλώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι τόσο σοβαρή που το νεογέννητο βρέφος αρρωσταίνει αμέσως μετά τη γέννηση. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, τα σημάδια και τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο αργότερα, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Ανάλογα  με το είδος της συγγενούς καρδιοπάθειας, οι πιθανότητες να γεννηθεί αδερφός ή αδερφή με την ίδια ή με άλλη καρδιοπάθεια είναι περίπου 2-3 τοις εκατό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...