Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids



Μια ασθένεια, η οποία δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις
Ο κίνδυνος του Aids δεν έχει ξεπεραστεί. Κάθε μέρα μολύνονται 5.000 άνθρωποι με τον ιό του Aids. Αυτό σημαίνει 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Ανόβερο το Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Aids. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα και η πρόληψη ώστε να καταστεί δυνατό να εξαλειφθεί η ασθένεια μέχρι το 2030.

Η Τζένιφερ Νόιμπερτ είναι παιδίατρος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Κάθε μήνα 60 παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Aids επισκέπτονται το νοσοκομείο. H γιατρός μιλώντας στην Deutsche Welle τονίζει πως για τις οικογένειες είναι  ένα απίστευτο σοκ όταν μαθαίνουν πως τα παιδιά έχουν προσβληθεί. Οι γονείς έχουν αισθήματα ενοχής και συχνά η ασθένεια γίνεται αιτία διενέξεων μέσα στην οικογένεια. Πρώτο μέλημα των γιατρών είναι να καθησυχάσουν τόσο το παιδί όσο και τους γονείς και να τους επισημάνουν πως «η ασθένεια εν τω μεταξύ αντιμετωπίζεται πολύ καλά».

Ακριβά τα φάρμακα για τα μικρά παιδιά

Η Τζένιφερ Νόιμπερτ αναφέρει πως ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ακούν πως και τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Πιστεύουν πως η ασθένεια αφορά μόνο ενήλικες, συνήθως ομοφυλόφιλους ή κατοίκους της Αφρικής. Ωστόσο αυτή η πεποίθηση δεν ευσταθεί. «Πολλοί, όπως και παλαιότερα, δεν γνωρίζουν ότι η ασθένεια δεν αφορά μόνο ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Για αυτό το λόγο μολύνονται πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία, ανάμεσά τους και έφηβοι. Εδώ στο νοσοκομείο έχουμε πολλές γυναίκες από την Αφρική αλλά και Γερμανίδες και παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτή η ασθένεια αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα και πως είναι μια φυσιολογική ασθένεια».

Επισημαίνει ακόμα πως σε πολλές χώρες όπου δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες προφυλάξεις, το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλεται κυμαίνεται από 15 έως 40%. Ωστόσο εάν η γυναίκα γνωρίζει ότι είναι θετική και λάβει μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε το ποσοστό των παιδιών-φορέων περιορίζεται σε λιγότερο από 1%.

Η θεραπεία για τον Aids είναι η ίδια για παιδιά και ενήλικες. Πρόκειται για τη χορήγηση ενός κοκτέιλ φαρμάκων. Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα πολύ μικρά παιδιά συνήθως δεν μπορούν να καταπιούν δισκία και προτιμούν χυμούς. Χυμοί όμως που κοστίζουν πανάκριβα και δεν συμφέρουν τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, ένας ενήλικας μπορεί να χρειάζεται ένα δισκίο ενώ ένα οχτάχρονο παιδί θα πρέπει να πάρει έξι διαφορετικά φάρμακα.

Για την Τζένιφερ Νόιμπερτ είναι θετικό πάντως πως σε μεγάλο βαθμό «το Aids δεν θεωρείται πλέον αυτή η σκανδαλώδης ασθένεια που συνδέεται με το θάνατο, ωστόσο θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση κυρίως των νέων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Tips to Help Your Baby Sleep Better

Sleep is a vital indicator of overall health and well-being. We spend up to one-third of our lives asleep, and the overall state...